INSPIRUJĄCE LEKCJE

 Izolacja DNA 

Lekcje genetyki w klasie 8 zaczęliśmy od izolacji DNA (kwasu deoksyrobonukleinowego) z komórek roślinnych. Przeprowadziliśmy próby izolacji DNA z komórek owoców śliwki, winogrona, kiwi oraz pomidora. Najefektywniejsza była izolacji z owoców kiwi i  pomidora. W pierwszym etapie rozcieraliśmy materiał mechanicznie (włożyliśmy kawałek owocu do woreczka i zgniataliśmy). W trakcie rozcierania dodaliśmy do woreczka niewielką ilość roztworu soli kuchennej (roztwór NaCl: na 100ml wody około 1 łyżeczka soi) oraz kilka kropli płynu do naczyń. Mechaniczne rozcieranie w obecności detergentu powoduje rozbicie ściany i błony komórkowej, a roztwór soli kuchennej powoduje lizę komórki (rozpad obłonionych struktur komórkowych m.in błony otaczającej jądro komórkowe) oraz rozpuszczenie DNA. W komórce są obecne substancje, które mogą zniszczyć DNA - w celu spowolnienia tego procesu woreczek umieściliśmy w miseczce z lodem. Kolejnym etapem było przefiltrowanie zawartości przez filtr (użyliśmy bibuły filtracyjne, ale dobrze sprawdzają się również zwykłe filtry do kawy). Ostatni etap polegał na wytrąceniu DNA z roztworu przy użyciu zmrożonego alkoholu etylowego (spirytusu). Alkohol spowodował wytrącenie się z roztworu DNA, który widoczny był w postaci białych niteczek/"kłaczków". Niektórym udało się nawet nawinąć fragment DNA na patyczek (wykałaczka). Zapraszamy na fotorelacje.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz